Repere comune, româno-sârbești, Conferința IcETRAN, Kladovo (Serbia) - Iunie 2017

    În luna iunie 2017, am participat în calitate de Conferențiar invitat la IcETRAN 2017, ”4th International Conference on Electrical, Electronic and Computing Engineering” organizată de ETRAN-Societatea Inginerilor Electroniști, Electrotehniști, Automatiști și din domeniul ITC din Serbia.

img

Aspect din timpul sesiunii de deschidere a IcETRAN 2017, ”4th International Conference on Electrical, Electronic and Computing Engineering”








    Lucrările propriu-zise au fost găzduite de Hotelul Derdap din orașul Kladovo, corespondentul Turnului Severin, pe malul drept al Dunării!

img

Dunărea la Kladovo ...









    Dunărea ne desparte, dar crează punți de colaborare, într-un spațiu cu repere culturale și istorice comune.

img

Chairman al secțiunii de Metrologie








    Am fost chairman al secțiunii de Metrologie, ocazie cu care am stabilit o serie de contacte profesionale foarte utile, care au început deja să rodească, din perspective unor colaborări IMEKO sau a unor proiecte europene. Tema prezentată și apoi moderată a fost centrată pe modelarea și simularea curenților induși în corpul uman de câmpurile electrice și magnetice de foarte joasă frecvență.

img

Muzeul Nikola Tesla din Belgrad






    Pentru un inginer ”electro”, o deplasare în Serbia trebuie completată cu o vizită la Muzeul Nikola Tesla din Belgrad. Când aprindem lumina, aplicăm aproximativ 40 din cele peste 300 de brevete acordate genialului inventator cu origini (istro)române. Motorul asincron trifazat, transportul la distanță a energiei electrice sau telecomanda wireless sunt doar câteva din domeniile la a căror bază se află invențiile lui Tesla.

    Prima mare hidrocentrală a lumii, cea de pe Niagara, s-a construit prin aplicarea a 13 brevete de invenție, din care 9 au aparținut lui Tesla. Mi-a plăcut faptul că acest muzeu este foarte vizitat de tineri, elevi și studenți!

img

Kalemegdan, cetatea Belgradului








    Un alt punct de interes turistic și istoric este celebra Cetate a Belgradului, Kalemegdan, ridicată la confluența dintre Dunăre și Sava, care a fost salvată (cu prețul vieții) de sub asediul otoman in iulie 1456 de o armată, condusă de Voievodul Transilvaniei (și regentul Ungariei) Iancu de Hunedoara. Am constatat cu regret că originea românească a marelui strateg militar nu este aici amintită și cu atât mai puțin cunoscută.

  • Telefon:
    +4 0721 571 325

  • Adresa:
    Iasi, Romania

Copyright 2017 © Alexandru Sălceanu - Toate drepturile rezervate